A könyvről

A SZÓVIVŐK

2015 októberében kávézott először Mici vendégeivel a Rádió Bézs stúdiójában. Mici, vagyis Szabó Gabi, aki Mici bőrébe bújva bátran összehoz és olykor akár össze is kuszál szálakat egy jó kávézás, egy műsor erejéig.

Határozottan tudtam, hogy milyen műsort szeretnék, hogy hogyan választom majd ki a vendégeimet, hogy mire vagyok igazán kíváncsi.

Tudtam, engem Az Ember érdekel. Mindegy, hogy milyen híres, mindegy, hogy éppen mekkora sztár, vagy éppen alig ismert, valamiért az az Ember és ami mögötte van, elsősorban erre vagyok kíváncsi. Vajon ki, honnan indult, milyen emlékei és eddig keveset kimondott és kimondható titkai vannak, mit nem mesélt el még soha, amire pedig vágyott, csak nem kérdezték és amitől az lett, ami. Az ember, akitől mindig kapunk, tanulunk valamit. Négy év telt el... Szinte minden műsor előtt megkérdezték a vendégeim, hogy miről fogunk beszélgetni két órán keresztül, majd szinte kivétel nélkül mindenki úgy távozott, hogy azt mondta: megérte!

4 év, 300 adás, 500 vendég és 1 Kávé Micivel a Rádió Bézsben!

Találkoztam színészekkel, közéleti személyiségekkel, cégvezetőkkel, sikerkovácsokkal és a hétköznapok sztárjaival. Csodálatos történetek, egészen különleges mesék gyűjteményét sikerült megörökítenünk.

Diszlexiás újságíróként, sajtósként, műsorvezetőként a médiában, a rádióban napról -napra készülni, szerkeszteni láthatatlan nehézségek garmadát gördíti elém, szinte maratoni harc!

Az én OLIMPIÁM egy KÖNYV MEGÍRÁSA, számomra, A MOUNTEVEREST! A "megmászhatatlan, amiről azt gondoltam a közelébe sem jutok.

Köszönöm, hogy ebben "útitársaim" lettek, a Főhőseim, A Szóvivők.

Mici és A szóvivő show

Jogos lehet a kérdés: miért épp a szóvivők?

Mert, méltatlanul keveset tudunk róluk. Az első "Szóvivő-show" műsorom kapcsán felkészülésemkor, a kutatásaim során láttam, hogy szakmai munkájukon kívül alig található róluk bármilyen háttéranyag. Ami azért egy műsorvezetőnek, szerkesztőnek nem ártott volna, ha van.

Mert, a diszlexia közege a SZÓ! Furcsa véletlen, ugye? Ahogy azt Csaba Erika, a Felnőtt Diszlexia Központ vezetője elmondta: "a diszlexiás zsenialitás több szóvivőben is felfedezhető, csak még ők sem tudják".

Mert, rájöttem, amikor a szóvivőkkel beszélgettem a munkájukról, hogy ők pont azok, ami én vagyok ott legbelül, ott mélyen. Az elveszett színész, a dumagép, az exhibicionista szócső, aki elhivatottan, szerelemmel tud egy ügyért, témáért lelkesedni és megállíthatatlanul dolgozni.

Lehet, hogy mindig is szóvivő akartam lenni, csak nem tudtam róla?

Mert azt sem tudjuk igazán, KI IS AZ A SZÓVIVŐ?

Miért pont ők lettek az első 11?

Mert, úttörők voltak egy teljesen új területen, új feladattal, előzmények és tankönyvek nélkül. Új szerep született a kommunikációban, új arcok lettek fontosak, közkedveltek, ismertek. ARCOK, akik beköltöztek a nappalinkba is, a tévénézők, rádióhallgatók memóriájába, akiket sokszor még ma is szóvivői múltjuk miatt ismerünk fel az utcán.

Mert, a sok-sok név közül, akik eszembe jutottak, elsőként az időrendiség, illetve a szóvivőként hivatalos szerveknél betöltött idő, vagy szerep mélysége, nagysága, a szóvivő-szereplés mennyisége döntött az első 11-es csapat névsorának véglegesítésekor. És persze a Mici-szubjektivitás.

Elegendő magyarázat ez a miért-ekre?

Nos, egy jó kávéhoz mit szólnátok? Így kezdődik minden műsor.

Tartsatok velem és kávézzunk együtt, azt hiszem nem fogjátok megbánni!

Olyan sztorikat, olyan részleteket meséltek el az életükből az urak, amiket eddig nem, vagy csak nagyon ritkán!

Én azt tanultam, ha egy műsorban csak egy új információt sikerül átadnom, már megérte.

Ha itt, A 11 Szóvivő történetének mindegyikéből csak egyet-egyet sikerül átadnom, tudom... már megérte! Ha netán furcsa megközelítésből láthattok egy sztorit, azt pedig tudjátok be a diszlexiás mivoltomnak!

11 szóvivő-sztori, 11 napra biztos olvasnivaló!

A SZÓVIVŐK

 • Borbély Zoltán - Legfőbb Ügyészség, MLSZ
 • Dobson Tibor - Tűzoltóság, Katasztrófavédelem
 • Garamvölgyi László - ORFK
 • Győrfi Pál - Országos Mentőszolgálat
 • Hanga Zoltán - Fővárosi Állat-és Növénykert
 • Hardy Mihály - Tesco, Budapest Airport
 • Kathi Attila - Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
 • Kavalecz Imre - MÁV - MÁVINFORM
 • Orodán Sándor - Belügyminisztérium, Határőrség
 • Sipos Jenő - VPOP, MLSZ
 • Sógor Zsolt - BRFK