A könyvekről

SZÓVIVŐK - újratöltve

2015 októberében kávézott először Mici vendégeivel a Rádió Bézs stúdiójában. Mici, vagyis Szabó Gabi, aki Mici bőrébe bújva bátran összehoz és olykor akár össze is kuszál szálakat egy jó kávézás, egy műsor erejéig.

Határozottan tudtam, hogy milyen műsort szeretnék, hogy hogyan választom majd ki a vendégeimet, hogy mire vagyok igazán kíváncsi.

Tudtam, engem Az Ember érdekel. Mindegy, hogy milyen híres, mindegy, hogy éppen mekkora sztár, vagy éppen alig ismert, valamiért az az Ember és ami mögötte van, elsősorban erre vagyok kíváncsi. Vajon ki, honnan indult, milyen emlékei és eddig keveset kimondott és kimondható titkai vannak, mit nem mesélt el még soha, amire pedig vágyott, csak nem kérdezték és amitől az lett, ami. Az ember, akitől mindig kapunk, tanulunk valamit. Négy év telt el... Szinte minden műsor előtt megkérdezték a vendégeim, hogy miről fogunk beszélgetni egy órán keresztül, majd szinte kivétel nélkül mindenki úgy távozott, hogy azt mondta: megérte!

5 év, 400 adás, 500 vendég és 1 Kávé Micivel a Rádió Bézsben!

Találkoztam színészekkel, közéleti személyiségekkel, cégvezetőkkel, sikerkovácsokkal és a hétköznapok sztárjaival. Csodálatos történetek, egészen különleges mesék gyűjteményét sikerült megörökítenünk.

Diszlexiás újságíróként, sajtósként, műsorvezetőként a médiában, a rádióban napról -napra készülni, szerkeszteni láthatatlan nehézségek garmadát gördíti elém, szinte maratoni harc!

AZ én OLIMPIÁM egy KÖNYV MEGÍRÁSA, számomra, A MOUNTEVEREST! A "megmászhatatlan, amiről azt gondoltam a közelébe sem jutok.

Köszönöm, hogy ebben "útitársaim" lettek, a Főhőseim, A Szóvivők - akikről 2019-ben megjelent az első könyvem, amiben többek között, Sipos Jenő - MLSZ szóvivő, Sogor Zsolt korábbi BRFK szóvivő, jelenleg ügyvéd (Hableány-ügy), Garamvölgyi László korábbi ORFK szóvivő, jelenleg NBT kommunikációs igazgatója, Dobson Tibor Tűzoltóság szóvivője, vagy éppen Kathi Attila a Fogyasztóvédelem szóvivője is szerepelt -hogy csak a "LEGeket" a legrégebben "szót-vivőket" említsem!

De nem volt elég... folytatnom kellett!

2020 -ban: SZÓVIVŐK - újratöltve !

Folytattam a kutakodást, kerestem még a szóvivők elsőit, így a második -első csapatba kerültek fontos stratégiai helyek első, meghatározó szóvivői, első vállalati szóvivő, sőt...tovább mentem... és kíváncsi voltam a politikai szóvivők életére, no de pláne a kormányszóvivőkére is!

Természetesen most sem fért bele mindenki és volt olyan is, aki nem is akart beleférni...

Mici és A szóvivő-show

Jogos lehet a kérdés: miért épp a szóvivők ?

 • Mert, méltatlanul keveset tudunk róluk. Az első "Szóvivő-show" műsorom (Rádió Bézs - Egy kávé Micivel ) kapcsán felkészülésemkor, a kutatásaim során láttam, hogy szakmai munkájukon kívül alig található róluk bármilyen háttéranyag. Ami azért egy műsorvezetőnek, szerkesztőnek nem ártott volna, ha van.
 • Mert, a diszlexia közege a SZÓ! Furcsa véletlen, ugye? Ahogy azt Csaba Erika, a Felnőtt Diszlexia Központ vezetője elmondta: "a diszlexiás zsenialitás több szóvivőben is felfedezhető, csak még ők sem tudják".
 • Mert,rájöttem, amikor a szóvivőkkel beszélgettem a munkájukról, hogy ők pont azok, ami én vagyok ott legbelül, ott mélyen. Az elveszett színész, a dumagép, az exhibicionista szócső, aki elhivatottan, szerelemmel tud egy ügyért, témáért lelkesedni és megállíthatatlanul dolgozni.
  Lehet, hogy mindig is szóvivő akartam lenni, csak nem tudtam róla?
 • ...és Mert azt sem tudjuk igazán, KI IS AZ A SZÓVIVŐ ? Pláne... ki az és mit csinál A Kormányszóvivő?!

Képzelt riport az első kormányszóvivővel?

Kedvenc esti olvasmányom lett az elmúlt két évben Bányász Rezső könyve, aminek olvasásakor folyamatosan azon járt a fejem, milyen ember is lehetett őt? Eljátszottam a gondolattal, milyen jó lenne megkeresni az akkor még Magyar Népköztársaság első kormányszóvivőjét. Oly sokféle megítélésben részesült, mégis talán mókás megjegyzései, vagy raccsolós attitüdje miatt, egyre kíváncsibbá tett, úgy egyébként, nem politikai vonalon. Vajon ki volt ő, miért kerülhetett a pulpitus mögé, milyen volt ő otthon a gyerekei, családja körében. Vajon miért volt sokak számára nemzetközi szinten is elfogadott Bányász Rezső személye?

Képzelt riport született Bányász Rezsővel, az első szóvivővel!

Szóvivők - újratöltve

Miért ők kerültek a második a könyvbe, ami akár másodszor is elsőnek tekinthető? Mert ők is "úttörők" voltak egy teljesen új területen, új feladattal, előzmények és tankönyvek nélkül.

Mert, "kormányon innen - és túl" is ismertük őket, vagy csak azt hittük...

Új szerep született a kommunikációban, új arcok lettek fontosak, közkedveltek, ismertek. ARCOK, akik beköltöztek a nappalinkba is, a tévénézők, rádióhallgatók memóriájába, akiket sokszor még ma is szóvivői múltjuk miatt ismerünk fel az utcán, vagy nem...

Mert, a sok-sok név közül, akik eszembe jutottak, elsőként az időrendiség, illetve a szóvivőként hivatalos szerveknél betöltött idő, vagy szerep mélysége, nagysága, a szóvivő-kormányszóvivő szereplése döntött a második-első 1+11-es csapat névsorának véglegesítésekor. És persze a Mici-szubjektivitás... amit talán az olvasó is elnéz!

Elegendő magyarázat ez a miért-ekre?

Nos, egy jó kávéhoz mit szólnátok ? Így kezdődik minden műsor.

Tartsatok velem és kávézzunk együtt, azt hiszem nem fogjátok megbánni!

Olyan sztorikat, olyan részleteket meséltek el az életükből az urak, amiket eddig nem, vagy csak nagyon ritkán!

Én azt tanultam, ha egy műsorban csak egy új információt sikerül átadnom, már megérte.

Ha itt, Az 1 +11 Szóvivő történetének mindegyikéből csak egyet-egyet sikerül átadnom, tudom... már megérte! Ha netán furcsa megközelítésből láthattok egy sztorit, azt pedig tudjátok be a diszlexiás mivoltomnak!

1+11 szóvivő-sztori, 1+11 napra biztos olvasnivaló!

SZÓVIVŐK (első kötet)

 • Borbély Zoltán - Legfőbb Ügyészség, MLSZ
 • Dobson Tibor - Tűzoltóság, Katasztrófavédelem
 • Garamvölgyi László - ORFK
 • Győrfi Pál - Országos Mentőszolgálat
 • Hanga Zoltán - Fővárosi Állat-és Növénykert
 • Hardy Mihály - Tesco, Budapest Airport
 • Kathi Attila - Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
 • Kavalecz Imre - MÁV - MÁVINFORM
 • Orodán Sándor - Belügyminisztérium, Határőrség
 • Sipos Jenő - VPOP, MLSZ - BRFK

SZÓVIVŐK ÚJRATÖLTVE (második kötet)


  • Batiz András - Kormányszóvivő - 2004. október 6. - 2006. október 1. Gyurcsány-kormány
  • Danks Emese - Szóvivő (Malév, Tesco, Unicef, Erste Bank) Kormányszóvivő 2006-2007
  • Dr. Dézsi Mihály - Szóvivő - BRFK
  • Forró Evelyn - Kormányszóvivő - 1994-1995
  • Gulyás Erika - Kormányszóvivő - 2004 - Medgyessy -kormány
  • G. Németh György - Szóvivő - Westel 900, T-Mobil, Gyermekmédia Egyesület, Benyovszky Társaság, Magyar Alvás Szövetség - 1995 óta
  • Havas Henrik - Kormányszóvivő - 1995. november 1-7 Kormányszóvivő, Horn - kormány
  • Herényi Károly - Szóvivő - 1991 - 2004 - MDF
  • Nagy Anna - Kormányszóvivő - 2010-2011. - Orbán-kormány
  • Dr. Sági Zoltán - Szóvivő - ORFK/ BRFK 1992-1994, RTF 1994-1997, ORFK 1997-1998, MÁV-Start Zrt. 2007-2009
  • Vajtó Lajos - Szóvivő - 1988 - 1994 OTSH
  • + Bányász Rezső - Kormányszóvivő - 1986 - 1988