A Mix online oldalán is megjelentünk

2019.02.20
A szóvivőket is utolérte a sorsuk, most nem ők beszélnek, vagyis ők, de magukról. Szabó Gabi "Egy kávé Micivel" címen egy focicsapatra való szóvivőt írt meg, akikkel egyébként már többször elbeszélgetett a Rádió Bézsben, ahol ugyanilyen címen van műsora négy éve. Ott döbbent rá, hogy bár a szóvivők szinte naponta megjelennek a képernyőn, ott vannak a nappalinkban, alig tudunk róluk valamit.

Furcsamód a 15 éves Magyarországi Szóvivők Egyesülete sosem kezdeményezte, hogy könyv jelenjen meg róluk, bár ahogy Orodán Sándor, az elnökük nekem elárulta, többen is belekezdtek, ám sosem jutottak a végére. S hogy éppen Szabó Gabi szögezte székhez e műfaj úttörőit, az már azért is csoda, mert ahogy ő mondja, "egy full diszlexiásnak" erre nem sok esélye van. Azt meg már Hanga Zoltán mesélte el, számára természetes, hogy az Állatkert viselt dolgairól beszél, de a saját családjáról vagy éppen gyerekkoráról nem szokott. Kavalecz Imre, a MÁV örökös szóvivője még járt beszédtechnikára Fischer tanár úrhoz és Dobson Tibor is megszokta, hogy ő jobbára rossz hírekkel szolgál. Egyébként a könyv sajtótájékoztatóján ő fogalmazta meg, hogy kerültek egymás mellé egy kötetbe, hiszen ők még a hőskorban lettek szóvivők, s ma már panoptikumba valók, ezért ez a kötet kicsit történelem-, kicsit tankönyv.


Hardy Mihály, aki egy másik, szakmában, az újságírásban már megjárta a legnagyobb csúcsokat, volt moszkvai tudósító és híradó főszerkesztő is, mégis mindig megtartotta magának a véleményét, szeretett háttérbe húzódni. S ahogy mondja, ma is megkapja a hentes boltban a parizervégeket, hiszen nem ismerik. Ugyanakkor imádja a munkáját, hiszen gyerekkora óta szerelmese a repülésnek, így amikor hajdan a reptérről levadászták, joggal gondolhatta,"ez egy álomállás".

Miért is kéne mondaniuk, hogy imádták, imádják a szakmájukat, amikor az átjön a képernyőn. Ahogy Garamvölgyi Laci a rendőrségnél, úgy Borbély Zoli az ügyészségnél, fogalom volt. Az utódok azóta sem értek a nyomukba, mert nem tudnak olyan szépen, érthetően és könnyedén fogalmazni. Hardy Mihály szerint hiába vagy jó előadó, ha nem ismered a szakmát, s hiába vagy szakmai zseni, ha nem tudsz beszélni, megette a fene. Bár többük tanítja valahol a kommunikációt, maga a szóvivőség nem tanulható, kifinomult érzék nélkül. És persze mázlijuk is van, hogy éppen egy ilyen könyvbe kerültek bele, amit a fanatikus Szabó Gabi Mici írt meg három hónap alatt, rácáfolva mindenféle diszlexiás sémára. Győrfi Pál pedig nem elkésett a sajtótájékoztatóról, hanem úton volt, ahogy gyakran a vasárnapi ebédről rángatják el, de ez már csak ilyen szakma, ahogy Mici mondta, 0-24 órás.

Forrás:  https://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=160057 // Dalia László írása