Badár Sándorról és a Mici talkshowról írt a DUOL.hu

2021.09.01

A Dunaújvárosi hírportál újabb kritikát írt a Mici talkshowról. Balla Tibor írását lent olvashatják.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Aki kedden este azzal a céllal ült le a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár szabadtéri rendezvényén, hogy megtudja, milyen az, amikor Badár Sándor magán­emberként mesél az életéről, annak csalódnia kellett. Ugyanis egy némi műsorvezetői asszisztenciával megtámogatott dumaszínházas önálló esten találta magát, komoly rekeszizom-veszélyeztető helyzetben.

Persze, ez nem von le semmit a beszélgetés házigazdája, a Rádió Bézs műsorvezetője, Szabó Gabi Mici érdemeiből. Ő ugyanúgy felkészült, a műsort megszerkesztette a szokott alapossággal, kiválasztotta a videós bejátszásokat, fejben és papíron megrajzolta a beszélgetés ívét, honnan hová szeretne eljutni beszélgetőpartnerével, milyen témákat kellene érinteni az egyórás "kávézás" alatt. Ám Badár nem az a típus, aki partner a beszélgetésben, öntörvényűsége - aminek lényegében a karrierjét is köszönheti - itt is megmutatkozott, és bár benne volt a beszélgetésben, de nem partnerként, hanem szólistaként. Vélhetően Micit sem lepte meg a helyzet, számíthatott rá, hogy nem lesz egyszerű rutinfeladat azzal az emberrel leülni kvaterkázni, akinek eddigi saját csúcsa hét és fél óra. Ennyit beszélt folyamatosan egy alkalommal a Szegedi Ifjúsági Napokon. És saját bevallása szerint belé szorult még vagy ötórányi duma, de csak ennyit fizettek meg. A veszedelmes az a Badárral folytatott beszélgetés moderátoraként és hallgatójaként egyaránt, hogy az ember sohase tudhatja, mikor mondja komolyan a mondókáját, és mikor fut ki csak és kizárólag a poénra. Már a köszönés is formabontó volt, konnichiwa, mondta meghajolva Mici, mire Badár a konbanwa fordulattal válaszolt, természetesen japánul. Merthogy Badártól nem áll távol az ázsiai kultúra. Nem teszek kísérletet arra, hogy visszaadjam sem az est tartalmát, sem a hangulatát. Néhány témafoszlányt igyekszem csak rögzíteni.

A műsorvezető már az elején elárulta, hogy bármikor beszélgetnek, mindig röhögésbe fullad a dolog, így volt ez délután, a Kiskakas vendéglőben is, ahol az est előtt az időt töltötték. Hamar kiderült, hogy nemcsak a szövegekben improvizál, hanem a főzésben is - a pálinkafőzésben nem otthonos, de a fogyasztásban annál inkább -, remekül tud hagymát szeletelni, zseniálisan tud fokhagymát szétnyomni, és a karantén alatt főzött lábszárpörköltet Zé-módra. Naná, hogy rögtön az elején szóba került örök barátja és alkotótársa, Szőke András, aki viszont remekül főz, ugyanis átjárt a Pannonhalmi Apátságba leveleket olvasni, hogy megtudja, 1240 tájékán hogyan, miből főztek, ugyanis akkor egészségesen akartak élni. A közös főzős sztorikból sok minden kiderült, még az is, hogyan lehet szilvalekvárral Lada-kipufogót javítani. Nem csak szóba került, de egy bejátszás erejéig látható is volt a Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele című film, ami egy igazi szőke film volt, amellett, hogy Szőke-film is volt, de a hidrogén nem dolgozott rendesen, így kicsit sárgás volt a haja a szereplőknek, ő maga pedig úgy nézett ki saját megfogalmazásában, mint Parrano, a ponkák vezére a Winnetouban. Így mentek el a szponzorhoz pénzt szerezni, ahol Szőke másfél órán keresztül ecsetelte, hogy a honfoglalásról fognak filmet készíteni. Itt következett egy asszó a műsort kétségbeesetten kézben tartani akaró Micivel, aki megingathatatlanul próbált kihúzni valamiféle infót a gyerekkoráról, terveiről, a szentesi évekről, de a Karinthy-gyűrűs humorista minden fegyverzetét bevonva kacagásba fullasztotta a próbálkozásokat, elhullajtva néhány információmorzsát. Nyilván véletlenül. Beszélt ellenben arról, hogy Japánban a vonatokat öt ember várja órával a kezében, ugyanis ha 28 másodpercet késik a vonat, visszaadják a jegy árát. Itt is bebizonyosodott a vasúthoz való kötődése és az, hogy az utazási "kényszere" mennyire erős.

Azért "kiderült" néhány eddig nem ismert információ is róla. Nagymamája megkérdezte, mi szeretne lenni, mire ő azt a választ adta, hogy semmi. Nagymama viszont megmondta a megoldást, akkor járna a legjobban, ha adjunktus lenne. Arra a kérdésre is megadta a választ, hogy az adjunktus mit csinál: mindent tud. Innentől már tudta, hogy adjunktus szeretne lenni, vagy semmi. Vagy mindent tudni, vagy semmit. Mert akkor nem kérdezik meg. Kiderült, hogy egyszer volt szavalóversenyen is, de a verset már akkor sem tanulta meg. Mint ahogy a színházi szerepeket sem. Improvizál, merthogy: "elolvasom a szöveget és én jobbat tudnék mondani". Életében összesen két verset tanult meg, az egyik a sajátja, a másik a Thomas Mann üdvözlése, amit a nagymamája miatt magolt be. Ám a bejátszásban mégis hallhattuk, milyen az, amikor komoly, Weöres Sándor: Nem szándékom című versét előadva. Kiderült, az ország első drámatagozatos osztályába járt Szentesen Hevesi Tamással, Ternyák Zoltánnal, Jantyik Csabával együtt. Azt kevesen tudják, hogy aki miatt a színészi pályát választotta, az nem volt más, mint egy végtelenül kedves és precíz ember, Őze Lajos. Az ő orgánuma, személyisége felvillanyozta. De hasonlóan nagy hatással volt rá M. Kecskés András pantomimművész, aki bebizonyította, hogy Muszorg­sz­kij Egy kiállítás képei jeleneteihez nem kell semmi a színpadra az alkotó emberen kívül.

Talán meg sem kell lepődnünk azon, hogy Szőke András szintén szentesi, meghódította Budapestet és az országot is a szentesi humormaffia. Magától értetődő, hogy a beszélgetés jó részének témája kettejük közös munkássága volt. Kezdve az elején, amikor még mindketten rajongtak az amatőr filmekért, méghozzá úgy, hogy maguk is igyekeztek ilyeneket gyártani. Kitértek persze olyanokra is, mint az Egy bolond százat csinál, amelyben Badár alakította Ivánt, a kínai maffiavezért. Talán nem árulunk el titkot azzal, ha felfedjük, lesz új Szőke András-film is. A beszélgetés végén a keretes szerkezet szellemében ismét eljutottak a japán köszönésekig, így már tudjuk, ha úgy köszönnek el: ja mata, akkor vissza is várnak. Ahogy Badárt Rácalmásra.

Forrás: https://www.duol.hu/kultura/helyi-kultura/oze-lajos-miatt-valasztotta-a-szineszetet-a-szentesi-eveiben-4600091/