Egy Kávé Micivel a budafoki Városházi Híradó újságban

2019.03.29

Március 27-én, a budafoki Városházi Híradó című újságban jelent meg, a Micivel készített interjú. A Tamás Angéla által írt teljes cikket itt olvashatják el...

Méltatlanul keveset hallunk a szóvivőkről - vélte Szabó Gabi, a Rádió Bézs szerkesztő-műsorvezetője, akinek Egy kávé Micivel című műsorában a nagy szóvivő-generáció számos jeles képviselője is megfordult már az utóbbi négy évben. A Szóvivők Sajtódíjával kitüntetett újságíró ezért az utóbbi harminc év szószólóiból tizenegyet kiválasztva megírta a szavak bajnokait bemutató könyvét, amelyet országos roadshow keretében népszerűsítenek.

A több évtizede Budafokon élő Szabó Gabi érdeklődésünkre elmondta, hogy április 10-én délután hat órakor Sipos Jenő, Hardy Mihály, Borbély Zoltán, Sógor Zsolt, Győrfi Pál és Hanga Zoltán társaságában várja az érdeklődőket a roadshow harmadik állomásán, a Seybold-Garab pincében.

- Évekig a Harlekin Gyermekszínház tagja volt, versmondó versenyeket nyert, így környezetében sokan azt gondolták, színésznek készül. Milyen út vezetett a Szóvivők című könyv megírásához?

- A Gádor iskola után a BNAGba jártam, ahol a színjátszókör mellett négy éven át minden szünetben rohantam a stúdióba, hogy az otthon összeállított műsoraimat leadhassam az iskolarádióban. Gór Nagy Mária Színitanodájában tanultam, ezalatt a Madách Színházban játszottam, de nem hagyott nyugodni az újságírói munka sem, ezért több magazinba írtam, majd elvégeztem a kommunikáció szakot a Szegedi Tudományegyetemen. Elsőéves voltam, amikor a Riporter kerestetik című műsorban harmadik helyezést értem el, és dolgozni kezdtem a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetőjeként. Négy éve a Rádió Bézsben "beszélgetek", többek között szóvivőkkel is.

- A rengeteg ismert interjúalany közül miért ők lettek a kiválasztottak?

- A médiának köszönhetően mindenki ismer szóvivőket, de az emberek többsége szigorúan csak annyit tud róluk, amennyit szervezetük kapcsán tájékoztatásul elmondanak. Egyéniségükről, szakmai hozzáértésükről, hátterükről szinte semmi információnk nincs, ezért gondoltam, hogy az interjúkötet segítségével bemutatom a "nagy generációt".

- Nemcsak a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének elnökségi tagjaként, de magánemberként is a jótékony célok mellé áll.

- A diszlexiám (olvasási nehézség - a szerk.) miatt nem tudtam nyelvvizsgát tenni, ezért csak három éve, számos orvosi igazolás bemutatása után jutottam hozzá a 2001-ben megszerzett diplomámhoz. Ez kényszerített arra, hogy magam találjam ki magamnak az érvényesülés útját. Ezért is hoztuk létre a "láthatatlan zavaruk ellenére" szakmájukat magas szinten művelők számára az Atipikus Tehetség Vándordíjat. Felényi Péter képzőművész a kicsit szabálytalan, ám mégis csillogó tehetséget szimbolizáló fémplasztikáját elsőként Keresztes Tamás Jászai Mari-díjas színművész vehette át februárban, a XV. Szóvivők Bálján. 

Tamás Angéla