Mici és a Szóvivők a budafoki Városházi Híradó újságban

2020.08.07

A Városházi Híradó újság augusztusi számában jelent meg Tamás Angéla cikke, melyben Miciről és a Szóvivők Újratöltve kötetről is olvashattok. A teljes cikk lentebb elolvasható.

Az elmúlt harminc év meghatározó közéleti szereplői közül ismét tizenegyen mesélnek kommunikációs munkájukról, életük meghatározó eseményeiről és emlékeikről Szabó Gabi, vagyis Egy kávé Micivel - Szóvivők újratöltve címmel megjelent könyvében. A nemrégiben napvilágot látott második interjú-kötetben is több volt kormányszóvivő - Batiz András és Danks Emese (Gyurcsány-kormány), Forró Evelyn és Havas Henrik (Horn-kormány), gulyás Erika (Medgyessy-kormány) és Nagy Anna (Orbán-kormány) - szólal meg, sőt, tizenkettedikként Bányász Rezsővel is (1986-1988) is olvasható egy interjú, igaz, csak képzelt riport formájában.

- Kedvenc esti olvasmányom lett az elmúlt két évben Bányász Rezső könyve, amelynek olvasásakor folyamatosan az járt a fejemben, milyen ember is lehetett ő. Sokféle megítélése, mókás megjegyzései és raccsolós attitűdje egyre kíváncsibbá tett. Eljátszottam a gondolattal, milyen jó lenne megkeresni az akkor még Magyar Népköztársaság első kormányszóvivőjét. Kutakodtam, és olyan információkhoz sikerült hozzájutnom, amelyek segítségével egy hosszú, képzeletbeli kávézás alkalmával megírtam a képzeletbeli interjút - árulta el a ráadás riport történetét Szabó Gabi, aki a közel öt év alatt ötszáz vendéggel beszélgetett egy kávé mellett a Rádió Bézs Egy kávé Micivel című egyórás műsorában.

A meghívottak ismert és még nem hallott sztorikat meséltek, személyes emlékeket idéztek fel, és addig ki nem mondott titkokat árultak el a műsorvezető kérdéseire válaszolva, így nem csoda, hogy az újságíró nem tudott ellenállni a kísértésnek, és néhányuk "életét" könyvben is megörökítette.

- Találkoztam színészekkel, közéleti személyiségekkel, cégvezetőkkel, sikerkovácsokkal és a hétköznapok sztárjaival. Csodálatos történetek, egészen különleges mesék gyűjteményét sikerült megörökíteni, de a szóvivőkkel beszélgetve döbbentem rá arra, hogy ők legbelül pont olyanok, mint én: elveszett színészek, dumagépek, exhibicionista szócsövek, akik elhivatottan, szerelemmel tudnak egy ügyért, témáért lelkesedni és megállíthatatlanul dolgozni. Ezért lettek ők a könyveim főhősei - indokolta meg "Mici", miért a szóvivők kerültek a látóterébe. Hozzátette, hogy diszlexiás újságíróként, sajtósként, műsorvezetőként kilátástalannak gondolta, hogy képes lesz könyvet írni.

- Nekem ez olyan siker, mint a hegymászónak feljutni a Mount Everest csúcsára - fogalmazott Szabó Gabi, aki interjúalanyaival egy road-show keretében járja az országot, bemutatva a szóvivőkről szóló mindkét kötetét. A szerző hozzátette: budafokiként nagyon fontos számára, hogy a tavalyi találkozóhoz hasonlóan második könyvét és annak szereplőit megismertesse Budafok-Tétény lakóival is.

Tamás Angéla