Szóvivők újratöltve

2020.03.25

Fodor János és Badár Sándor ajánlásával indul Szabó Gabi Mici könyve és a humorista azonnal leszögezi:

"Nem hiszem, hogy szeretnék szóvivő lenni! Pedig napi szinten hordom a szót..."

Hogy igazából mit csinál egy szóvivő? Hogy mitől nehéz a munkájuk? Mi az a kríziskommunikáció és mikor kerül mélyvízbe a szóvivő? No és egyáltalán miért és hogy lesz valakiből szóvivő?
Ezekre a kérdésekre is kutatja a válaszokat a szerző, akinek egy éven belül a második interjúkötete jelenik meg.Soha nem lehetett volna ennél aktuálisabb a szóvivők életét és munkáját is folytató második interjú kötet, Szabó Gabi Mici rádiós műsorvezető könyve, amiben ezúttal is időutazásra hívja az olvasókat.

A kríziskommunikációról, válsághelyzetekről, a szóvivő-élet kiszámíthatatlan fordulatairól is mesélnek a könyv szereplői.

A könyv, az első A Szóvivők - A nagy szóvivő generációfolytatása, de mégis vadonatúj!Még veszélyesebb vizekre evezett Mici, aki ezúttal az első vállalati szóvivőket, politikai szóvivőt és korábbi kormányszóvivőket kérdezett és kereste a Miértekre a válaszokat.

No és ha ez még nem lenne elég bátor vállalás, akkor ezúttal 11 + 1 interjút készített és közben utazott az időben, hogy egy kis történelmi hátteret is nyújtson mindazoknak, akiket érdekel a kor, amiben A Szóvivőkre szükség lett. 1986 -ban járunk. Ez az a dátum, amikor az első interjú készül az első kormányszóvivővel, Bányász Rezsővel, aki híresen sokat látott, tanár és diplomata volt. Hogy miért épp őt választották a magyar kormány képviseletére, hogy milyen ember is volt ő úgy egyébként? Személyesen már nem kérdezhettem meg tőle, csak elképzeltem, kiváncsi voltam rá és a könyv 11 szereplőjére, akik között ezúttal négy hölgy is helyet kapott.

A szóvivő nemcsak viszi a szót, hanem az arcát, személyiségét adja. Miközben képvisel egy szervezetet, "el is adja" azt. Munkája legnehezebb része, hogy egyszerre kell önmagát adni, de egyúttal kívül is maradni. A szóvivő objektív és szubjektív is egyszerre. A kötetben megszólaló tizenegy szóvivőnek van személyisége, mégsem ez a fontos, hanem a korrektsége, a látszólagos távolságtartása. A könyv arról szól, hogy ezek az emberek mennyire szakemberek és emberek - egyszerre. Ugyanakkor az olvasó egy kis "időutazáson" is részt vehet ezzel a médiatörténeti kalauzzal, miközben olyan személyiségeket ismerhet meg, akik első ránézésre talán "szögletesnek" és szürkének tűnnek. Pedig...

Szabó Gabi Mici a Rádió Bézs műsorvezetőjeként műsorában, majd "műsoridőn túl" is beszélgetett velük, egy-egy kávé mellett.

Tizenegy+1 történet, tizenegy+1 sztori, legalább tizenegy+1 napra olvasmány negyvenen innen - azoknak, akiket érdekel a szóvivők élete, vagy szóvivők szeretnének lenni - vagy negyvenen túl azoknak, akik emlékeznek még a "hétfőn nincs TV műsor" időszakra... Mindenki számára tartogat érdekességet, ezt bátran kijelenthetjük!