"Véletlenül kerültem a médiába!" - cikk Miciről a Sztárlimonádé újságban

2021.05.31

Áprilisban jelent meg a Sztárlimonádé nevű újság, melyben Radics Márk József által készített interjú olvasható Miciről. Amennyiben nem olvasták, lejjebb görgetve a teljes cikk elolvasható.

Szabó Gabi neve és hangja is sokaknak ismerős lehet. A Rádió Bézsbe az elsők között kapott meghívást, és kérték fel arra, hogy legyen egy saját műsora. Kevesen tudják, hogy a népszerű rádiós műsorvezető annak idején színésznőnek készült.

- Elég régóta dolgozik a médiában, a neve és a hangja biztosan sokaknak ismerős lehet. Mégis, melyik munkájára a legbüszkébb?

- Több, mint huszonöt évvel ezelőtt véletlenül kerültem a médiába, az Elite Magazin újságírói közé. Előtte a színház volt az életem, színésznőnek készültem, bár már a gimnáziumban is mindent csináltam, ami a későbbi felnőtt életemben valósággá vált. Sok munkámra büszke vagyok és leginkább arra, hogy kiváló embereknek nyerhettem el a bizalmát és dolgozhatom velük a mai napig. Műsorvezetőként a Rádió Bézsben úgy dolgozni, hogy a korábbi egyetemi tanárom Fodor János, -aki alapítója, főszerkesztője is a rádiónak- hívott, már elismerés számomra, mint ahogy a tőle kapott Fodor-díj is! De az utóbbi évek rádiós munkái mellett, "a sajtós" munkák között is számos megható pillanat volt, mint pl. amikor Szűcs Judittal és Balázs Fecóval tarthattam sajtótájékoztatót, vagy amikor a török és brit nagykövet urat konferáltam műsorvezetőként, de természetesen a két könyvem, A Szóvivők és a Szóvivők újratöltve is életem főművei közé vonul be, ez már biztos.

- Jelenleg a Rádió Bézsen van saját műsora. Mennyire találta meg itt a helyét?

- Hat éve, amikor megalakult a Rádió Bézs, az első pillanatban kaptam meghívást, hogy legyek a csapat tagja és legyen saját műsorom, így született meg az Egy kávé Micivel...majd jött egy délelőtti magazin és egy utazási műsor is. Imádom a rádiózást, imádom ezt a közeget és a szellemiséget.

- Annak idején a Madách színházban színésznőként is dolgozott. Elképzelhetetlen, hogy valaha visszatérjen a színpadra?

- Színésztanoncként léphettem a Madách színház színpadára és legendákat figyelhettem közelről. Soha nem felejtem el! Érdekes gondolat, ha egy rendező, vagy producer azt mondaná, hogy pont az én Mici-figurám, az én hangom, az én karakterem kellene most neki egy darabhoz és annyira ragaszkodna hozzám, szó nélkül elvállalnám...Egyébként a rádióban volt olyan producer vendégem, aki azt mondta, hogy annyira szereti a hangomat, hogy ha rendez még egy filmet és lesz benne rádiós csaj szerep, biztos engem kér fel! Persze, sokszor én is jókat röhögök saját magamon, hogy az emberből hogy nem múlik el ez a hülye exhibicionizmus.

- Alapítója a 2018-ban útjára indított Atipikus tehetség vándordíjnak. Mit jelent ez az elismerés, kik kaphatják meg ezt a díjat?

- Nagyon fontos része lett ez a díj az életemnek, mert ez szimbolizálja mindazokat a nehézségeket, mindazt a küzdést, nélkülözést, félelmet, hátrányos helyzetet, szégyent is akár, amit a diszlexiám miatt átélek, és amit nagyon sokan mások is -pl. a színházi világban, a közéletben szereplők között, műsorvezetők,- akikről nem is gondolnánk, ugyanígy átélnek a "láthatatlan fogyatékosságuk" okán. Az ATIPIKUS jelentése, a nem szokványos, eltérő működés, sajátos észlelés, attitűd. Az Atipikus tehetség pedig a klasszikus tehetséggel szemben, olyan rejtett, nem látható hátráltatottsággal küzdő személy, akinek a teljesítménye magasan átlag feletti. A tehetségek díjazása, gyakori, bevett szokás, de a hátrányban élők díjazása jóval ritkább! A díj szakmai hátterét a Serdülő és Felnőtt Diszlexiaközpont, Csaba Erika - a központ vezetője, valamint pártoló támogatója az MTA főmunkatársa, Gyarmathy Éva nemzetközi szaktekintély biztosítja.

A díj Felényi Péter képzőművész plasztikája. Az első díjazott Keresztes Tamás Jászai Mari -díjas színész, zenész és díszlettervező, a Katona József Színház művésze.

- Milyen célkitűzésekkel néz a jövő elé?

- A két megjelent könyvemnek köszönhetően, rengeteg a feladat, mert a szereplőkkel folytatjuk a könyvbemutató országjáró roadshowt, de ebben az évben bemutatom a harmadik könyvemet is. A Szóvivők könyvek néhány főszereplőjével és barátainkkal azonban még rengeteg tervünk van a jövőre nézve, ezért fogtunk össze és hoztuk létre 2020-ban a Jövő Kommunikációja Alapítványt is, amivel immár a közös célokért dolgozunk.